Нашите възприятия

229H

Понякога сме ограничени по един или друг начин от външната среда. Струва ли си обаче да се ядосваш? Единствено и само ти си хабиш нервите, нали? Не е ли по-добре да обърнем нещата в наша полза? Как?

Единственото, което можем да направим, е да променим възприятието си към нея. Да приемем нещата, до колкото може спокойно, и да продължим. Нищо друго не е в наш контрол освен самите ние.

Ще ви дам един пример.

Пролетта на 2015 по време на дъждовния период машинното на асансьорите в жилищния блок се наводни. Наложи се да спрат двата асансьора до отстраняване на повредата и ремонтиране на покрива. Това обаче струва доста. Етажите са 13. Ние живеем на 10-тия. По горните етажи живеят и много възрастни хора, семейства с деца. Дъщеря ми е на година и половина. Прекарваме времето заедно, но още не може да върви много. Нещата се оправиха 3-4 месеца след това. До тогава се качвахме по стълбите. Толкова съм се ядосвала, особено с покупки в ръце, детето, понякога и колело или количка. В същото време правех срещи, т.е. по няколко пъти на ден съм се качвала и слизала. От ядосване познайте какво стана? Косата ми започна да пада. Получих 3 големи петна без коса! Струваше ли си? Дали можех да приема нещата по различен начин? Разбира се! Ами това си беше страхотна тренировка :).  Но аз се ядосвах всеки път когато се качвах или слизах. А можех ли да направя нещо с външната среда? Ами не! Освен да си платя сумата за покрива, което и направихме. Но докато се съберат пари от всички живущи, докато спрат дъждовете и после ремонтът! Отне си време и нищо не можех да направя повече. Всичко, което беше по силите ми, бе да променя възприятието си. Да мисля положително за негативната среда и как можех да извлека ползи от нея. Всъщност дъщеря ми оттогава започна да върви повече. Т.е. Има и плюсове, виждате ли? Но само защото аз го приех зле и ми повлия на здравето, а не можах да променя нищо.

Хора, някой неща не зависят от нас. Единствено можем да променим нашето възприятие за света около нас. Търсете позитивното във всяка ситуация. Не се закопавайте в проблема, а вижте решението. Винаги има такова! Само можете да си навредите, когато се съсредоточавате върху негативните неща. До нищо добро няма да ви доведе това. Не казвам да не виждате проблема и да живеете в облаците. Напротив. Осъзнайте го и търсете решение, а не се вайкайте какво да правите. Спрете да хленчите и да се оплаквате. Самата аз работя над това и имам доста голям напредък.  В момента съм в процес на положителна промяна във всички сфери на своя живот. Защо да не направите и вие същото за себе си? Вие го заслужавате! Действайте! Ние сме съвкупност от нашите мисли, чувства, изживявания, храната, която ядем, хората с които общуваме, местата които посещаваме. Наслаждавайте се на живота и знайте, че ВИЕ ЗАСЛУЖАВАТЕ ДОБЪР и смислен живот! Всеки го заслужава! Само трябва да го пожелае и да започне да се стреми към него :).

Силата е в наши ръце!

Дани 🙂

2 comments on “Нашите възприятия”

  1. Ani казва:

    спокойствието винаги е ключа към решаването на проблемите, друг е въпроса до колко човек успява да го запази :)но си струва да се поработи по въпроса.

    1. admin казва:

      Така е, Ани, много си права. Всичко е въпрос на желание и тренировка 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *