САМОУВЕРЕНОСТ /част 2/

samouverenost

Ето и стратегиите, за тази така желана самоувереност 🙂

Нали знаете, че това не е вълшебна пръчица, с която да кажете какво искате и то веднага да се изпълни? Разбира се, всичко става постепенно и с постоянство. Обаче резултата, мисля, че си струва. Какво ще кажете? Да го направим ли?

  1. ДА СЕ ФОКУСИРАМЕ ВЪРХУ ЛИЧНИТЕ СИ КАЧЕСТВА

Всички ние сме човешки същества. Всеки от нас притежава набор от качества и всеки ден развиваме тези качества. Тук трябва да се фокусираме върху положителните черти на нашия характер, способностите ни, уменията. Ако обаче се фокусираме върху отрицателните, това неимоверно ще доведе до обратен ефект. Затова сами преценете, кое да приложите според резултатите, които търсите.

  1. ДА СЕ ФОКУСИРАМЕ ВЪРХУ УСПЕХИТЕ

Направете си списък с всички малки и големи успехи от вашето минало. Ще се учудите какви неща сте постигнали, а сте ги пренебрегвали или не сте им отдавали необходимата значимост. Тук също е важно да се концентрирате върху победите, а не върху провалит, защото такива със сигурност е имало. Този списък може да стои близо до вас и при всяка следваща победа, да добавяте към него. Всеки път, когато започнете да губите самоувереност, си го преглеждайте. Така ще си припомните на какво сте способни. Лично аз си имам такъв и много добре ми действа в трудни моменти и когато някой ми каже, ама какво си постигнала, нищо не можеш или няма да стане, в главата ми изникват едно по едно моите постижения и им казвам: „Така ли? Да видим J“

  1. ДА ИЗГРАЖДАМЕ САМОМОТИВАЦИЯ

Когато горните две неща заработят в синхрон и фактите започнат да говорят, сами се убеждаваме в цялостната картина. Когато имаме силни и убедителни аргументи и започнем вътрешен диалог със себе си, се ражда нашата самомотивация.  С този инструмент можем да управляваме единственото нещо, над което само и единствено ние имаме власт – мислите ни.

Когато говорите със себе си през всеки час от деня, вие можете да насочите ума си към мисли за смелост и щастие, за сила и мир.

Изброявайки нещата, за които трябва да сте благодарни, можете да направите своята душа да се извиси и запее.

  1. КАКВО ИСКАМЕ И КАК ЩЕ ГО ПОСТИГНЕМ
  • Голямата Цел. Конкретизирайте и се концентрирайте. Например „Искам да имам собствен завод за дървени играчки“, а не „Искам да имам собствен бизнес“
  • План за Действие. Колкото по-точни и ясни сте, толкова по-лесно ще направите плана за действие след това. Решете и започнете да действате веднага. Няма значение дали сте готови или не.
  • Напишете си подцелите и как точно да ги постигнете, стъпка по стъпка. Раздробете големия план за по-лесно изпълнение.
  • Всеки ден, когато ставате и си лягата четете написаното. Концентрирайте се върху него, усетете го. Почувствайте го, вижте го в съзнанието си, повярвайте, че е истина вече.
  1. КОГАТО СИ УВЕРЕН, ПОЕМАШ РИСКОВЕ

Всяко предизвикателство е шанс, да научиш нещо ново. Приемете ли го като такова със сигурност ще повишите своята възприемчивост и ще развиете пред себе си нови светове. И обратното, ако приемете промяната като потенциална печалба или загуба, възприемате я като възможност от провал. Това ще ви възпира да се развивате личностно. Рисковете разбира се, трябва да са премерени, в разумни граници. Винаги има шанс от падане. Но това не бива да ви спира. Просто ако се случи ставате изтупвате се и продължавате. Както при малките деца. Самата аз уча детето си като падне, да стане, да се изтупа и да продължава, без излишни притеснения.

Когато сте изправени пред проблем, запитайте се кое е най-лошото, което може да ви се случи? Подгответе се да приемете този вариант и след това се опитайте да подобрите положението.

Това важи и за поемането на рискове, за вземането на решения. Ако искаме да се развиваме в живота, със сигурност трябва да поемаме рискове. Можем да ги анализираме и така да намалим вероятността от неуспехи. Това обаче, не го изключва напълно. Просто няма начин. Приемете го. Но за да достигне онези висини и мечти, онзи живот, който е в съзнанието ни, прекрасния, рисковете ще ги поемем и още как :), нали така?

Не се бой да опиташ шанса си. Целият живот е шанс. Обикновено най-много постига онзи, който има куража и желанието да го стори. „Сигурната“ лодка никога не се отделя по-далеч от брега.

Как да помагаме на другите да постигнат самоуважение? Ами много просто – подкрепяйте ги, дайте им шанс да се изразяват, учете ги да вярват в собствените си възможности.

И на края ще завърша с това, че е добре да замените отрицателните думи с положителни, позитивни. Самоуважението се храни с тези думи. Има нужда от подхранване с вътрешна настройка, дела, думи, подкрепа.

Ти си специален и уникален! Аз вярвам в теб! Повярвай и ти!

Из „Как да обогатим живота си“, Дейл Карнеги

Към САМОУВЕРЕНОСТ /част 1/ ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *